We laten ons niet graag de wet voorschrijven, daar staan wij als Nederlanders om bekend. Fluitsma & Van Tijn zongen er in 1996 al over. En die 2,5 miljoen Nederlanders die er sindsdien bij zijn gekomen, zullen er niet veel anders over denken. Toch is het goed om wat vaker goed gedrag te tonen, het zou eigenlijk verplicht moeten zijn. Dat zit zo. De meeste mensen hebben wel degelijk in de gaten welk gedrag ertoe doet. Uit onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat veel mensen positief staan ten opzichte van bijvoorbeeld elektrisch rijden of autodelen. Dat heeft niet alleen te maken met het sociale antwoord willen geven. Men wil gewoon het goede doen en in die zin klopt ook dat de meeste mensen deugen.
Allereerst kun je als consument niet alles weten. Je maakt dus feitelijk al je keuzes op basis van beperkte en misschien gemankeerde informatie, gemêleerd met een flinke dosis voorkeur en afkeer. Zo kan het gebeuren dat in dezelfde omstandigheden niet iedereen dezelfde keuze maakt. Dat is denk ik maar goed ook.
Wezenlijker is dat vrijwel iedereen die thuis met goede voornemens zit, bijvoorbeeld voor het kopen van duurzame producten, in de winkel vooral kijkt naar de prijs. Zodra het op kopen uitdraait, vervallen we blijkbaar terug in een oud en ingesleten patroon. Dan zijn we alle duurzame doelstellingen vergeten. Niet voor niets zijn bijvoorbeeld Chinese zonnepanelen veel populairder dan de Europese. Ze zijn veel goedkoper. Dat ze misschien in elkaar geschroefd worden door Oeigoeren nemen we meestal voor lief, terwijl er een (duurder) alternatief is, wat ook nog eens beter is voor de Europese economie. En de meeste mensen willen echt wel elektrisch rijden, maar dat verstomt als ze kijken naar de aanschafkosten. Dan laat ik even terzijde dat de TCO (total cost of ownership) van een elektrische auto lager zijn dan die van een vergelijkbare benzine- of dieselauto.
Als we hier niet allemaal last van hadden, dan had autodelen een veel grotere vlucht genomen en reed bijna iedereen elektrisch. Het heeft dan ook niet zoveel zin om te blijven hameren op de voordelen van goed gedrag, een goed voorbeeld helpt beter, om zo het goede handelingsperspectief te bieden. Aangevuld met toch een beetje verplichting.